Menu

Energiavarastojen lisääminen verkkoon

Millaisia haasteita verkon suojauksen ja ohjauksen kannalta kuluttajien verkkoon liittämät sähkövarastot (akut) luovat ja kuinka näihin voidaan vastata?

Lauri Holopainen 8.2.2018

Vastaus

Sähköisten energiavarastojen ja paikallisen tuotannon kuten aurinkopaneelien lisäämisestä yleisestä jakeluverkosta syötettyihin asennuksiin vaatii aina huolellisen suunnittelun ja asiasta sopimisen jakeluverkkoyhtiön kanssa. Jos syöttö yleisestä jakeluverkosta katkeaa ja halutaan käyttää omaa sähköntuotantoa tai energiavarastoja, asennus pitää aina erottaa luotettavasti jakeluverkosta. Ei saa syntyä tilannetta, jossa jakeluverkkoon tulee jännite, joka aiheuttaa vaaraa verkon korjaustöitä tekeville asentajille.

vastattu 20.2.2018

STEKin Kysymystorilla annetut neuvot on laadittu kysymyksessä annettujen tietojen pohjalta. Emme siten voi antaa takuuta ohjeiden täydellisyydestä, oikeellisuudesta ja ajankohtaisuudesta yksittäistapauksissa. Emme ota kantaa riitatapauksiin.

Sähköasennuksissa tulee aina käyttää ammattilaista, jota voi etsiä esimerkiksi Löydä Sähkömies -palvelun kautta. Jos haluaa puolueettoman lausunnon sähköasennusten turvallisuudesta, voi tilata tarkastuksen valtuutetulta tarkastuslaitokselta tai valtuutetulta tarkastajalta. Jos sähkötuote on aiheuttanut vaaraa, voi siitä ilmoittaa markkinoita valvovalle viranomaiselle Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesille.