Menu

Pistokelampun asennus sokeripalaan

Asun 2011 valmistuneessa kerrostalossa ja jostain syystä yhdessä huoneessa on katossa sokeripala, vaikka muualla oli pistokkeet. Sokeripalapaikkaan pitäisi saada pistokkeellinen lamppu.

Olisiko seuraavanlainen lähestymistapa hyvä ja turvallinen:

Sokeripalaan tulee katosta sininen ja ruskea piuha. Irroitan sokeripalan ja laitan sen tilalle johtoihin asennettavan valaisinpistorasian. Ostamassani "adapterissa" on paikka sinisen ja ruskean johdon lisäksi myös maadoitukselle, mutta koska sitä ei katosta tule, niin se jää tyhjäksi. Sitten vain lamppu kiinni pistokkeeseen ja kattoon.

Itseäni häiritsee ehkä se maadoituspiuhan puuttuminen. Onko se uusissa taloissa tavallista? Ovatko pistokkeelliset valaisinpistorasiat valmiiksi maadoitettuja? Onko tämä sinisen ja ruskean piuhan paikka nyt maadoittamaton?

Kiitos avusta!

Muuttaja 18.2.2018

Vastaus

Nykyään yleensä kaikki valopisteet, joihin asukas kytkee valaisimen varustetaan valasinpistorasialla. Nykyään kaikki normaalit pistorasiat ja valaisinpistorasiat on varustettu suojakoskettimilla. Jos kuitenkin on vain ruuvattavat liittimet, joihin tulee vain ruskea vaihejohdin ja sininen nollajohdin, niin ilmeisesti tässä on ollut sellainen tilanne, että huoneessa on alun perin ollut kiinteästi asennettu luokan II valaisin ks. https://www.stek.fi/Perustietoa_sahkosta/Sahkojarjestelmat/Sahkoasennuksen_suojaus/fi_FI/ Sahkolaitteiden_suojausluokat/ . Tällainen valaisin ei vaadi suojamaadoitusjohdinta. Nykyään vaaditaan tällaisiinkin valaisimiin tuotavaksi suojamaadoitusjohdin.

Pistokkeellisen valaisimen asennus voidaan tehdä esittämällänne tavalla käyttämällä valaisinliitinpistorasiaa https://www.stek.fi/Sahkoturvallisuus/Sallitut_sahkotyot_ohjeistuksi/fi_FI/Valaisinliitinpistorasian_asentaminen_1/ . Valaisimeksi kannattaa valita luokan II valaisin, jossa on neliö neliössä merkki, silloin asennus täyttää nykyiset turvallisuusvaatimukset.

vastattu 20.2.2018

STEKin Kysymystorilla annetut neuvot on laadittu kysymyksessä annettujen tietojen pohjalta. Emme siten voi antaa takuuta ohjeiden täydellisyydestä, oikeellisuudesta ja ajankohtaisuudesta yksittäistapauksissa. Emme ota kantaa riitatapauksiin.

Sähköasennuksissa tulee aina käyttää ammattilaista, jota voi etsiä esimerkiksi Löydä Sähkömies -palvelun kautta. Jos haluaa puolueettoman lausunnon sähköasennusten turvallisuudesta, voi tilata tarkastuksen valtuutetulta tarkastuslaitokselta tai valtuutetulta tarkastajalta. Jos sähkötuote on aiheuttanut vaaraa, voi siitä ilmoittaa markkinoita valvovalle viranomaiselle Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesille.