Menu

Valaisimien asennus

Valaisimen asentaminen on sähkötyötä. Tavallinen sähkönkäyttäjä saa tehdä sisustusvalaisimen asennuksen edellyttäen tietenkin, että tietää mitä tekee.

Sisustusvalaisimia ovat seuraavat sisäkäyttöön tarkoitetut valaisimet:
•    Pistotulpalla pistorasiaan liitettävät valaisimet esim. pöytävalaisimet
•    Kiinteää asennusta muutamatta esim. kattokoukkuun kiinnitettävät esim. riippuvalaisimet. Tällaiset valaisimet ovat joko valaisinpistotulpalla varustettuja tai johtimilla valaisinliittimeen liitettäviä.

Jos valaisimen asennusta varten joudutaan avaamaan sähkörasioita tai muuttamaan kiinteitä sähköasennuksia, työn saa tehdä vain sähköalan ammattihenkilö.

Käytännössä kattokoukkuun kiinnitetyn sisustusvalaisimen liittämisessä on seuraavia vaihtoehtoja:

1. Valaisin on varustettu pistotulpalla ja asennuksessa on valaisinpistorasia. Tällöin on helppoa liittää valaisin pistorasiaan ilman erityistoimenpiteitä. Yleisohjeet liittämiseen löydät sivun alareunasta.
HUOM! Jos pistotulppa ei sovi pistorasiaan, valaisimen sähköiskulta suojauksen luokka ei ole sopiva asennukseen.

2. Asennuksessa on valaisinpistorasia ja valaisimessa on pelkät johtimet tai valaisinliitin on itse valaisimessa. Tällöin valaisin varustetaan valaisinpistotulpalla > valaisinpistotulpan asentaminen.

3. Valaisimessa on pistotulppa, mutta asennuksessa ei ole valaisinpistorasiaa. Tällöin asennus varustetaan  valaisinliitinpistorasialla > valaisinliitinpistorasian asentaminen

4. Valaisimessa on pelkät johtimet ja asennuksessa on valaisinliitin. Tällöin voidaan joko asentaa valaisimeen valaisinpistotulppa (kohta 2) ja asennukseen valaisinliitinpistorasia (kohta 3) tai liittää valaisimen johtimet suoraan valaisinliittimen ruuviliittimiin. Siihen löydät yleisohjeet alta.

Tekijällä on aina vastuu asentamastaan valaisimesta. Koska väärin asennettu valaisin voi aiheuttaa sähköiskun- tai palovaaran, huolto- ja asennusohjeita on noudatettava tarkasti.