Menu

Kierrätä vanha sähköpyörän akku - pilottikokeilussa testattiin isojen litiumakkujen kierrätystä Pk-seudulla ja Pirkanmaalla


Kesäkuussa 2017 käynnistetyn pilotin tavoitteena oli kerätä tietoa, joka tukee viranomaisia ja tuottajia suunnittelemaan turvallisen ja toimivan kierrätysjärjestelmän isoille litiumakuille. Kokemuksia palautuvista akuista kaivataan lisää, ja varastoon jääneet isot litiumakut sähköisistä liikkumisvälineistä tai muista laitteista tulisi turvallisuussyistä kierrättää. 

–Meillä ei ole tietoa siitä, voiko iso litiumakku käyttämättömänä aiheuttaa jonkinlaista vaaraa. Siksi kannustamme pilottialueiden ihmisiä palauttamaan kotona turhaan lojuvat akut keräykseemme, jolloin pääsemme tutkimaan niiden ominaisuuksia tarkemmin ja turvallisesti, pilottiprojektia vetävä Tuomas Räsänen Elker Oy:sta sanoo.

akkukierrätys-highreso.jpg

Palauta vain pilottipisteisiin

Sähköisten liikkumisvälineiden kuten sähköpyörien ja tasapainolautojen litiumakut ovat yleistyneet nopeasti viime vuosien aikana, ja nyt tällaisten akkujen keräystä kokeiltiin ensimmäistä kertaa Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Tampereella, Ylöjärvellä ja Nokialla yhteensä seitsemässä pisteessä. Litiumakun tunnistaa Li- tai Li-ion-merkinnästä valmistajan tarrassa.

Isoja litiumakkuja voi toistaiseksi palauttaa vain pilotin keräyspisteisiin, joissa henkilökunnalta löytyy tarvittava asiantuntemus niiden käsittelyyn. Tällaisia litiumakkuja ei tule palauttaa pienakuille tarkoitettuihin kauppojen keräyspisteisiin tai autojen lyijyakkujen keräyspisteisiin.

Keräyspisteet ja lisätietoja löydät sivulta www.akkutieto.fi. Samalle sivustolle päivitetään myös pilottikokeilusta saatuja kokemuksia alkuvuoden 2018 aikana.

akkukierrätys-highreso-3.jpg


Lisätietoa:
Tuomas Räsänen, akkukeräyspilotin projektipäällikkö, Elker Oy.
Sähköposti: tuomas.rasanen@elker.fi
Puhelinnumero: 010 249 1702

PILOTTIPROJEKTIN OSAPUOLET:
• Akkukierrätys Pb Oy (lyijyakkuihin erikoistunut tuottajayhteisö)
• ERP Services Finland Oy, ERP Finland ry:n (sähkö- ja elektroniikkalaitteiden
sekä kannettavien paristojen ja akkujen tuottajayhteisö) puolesta
• Recser Oy (kannettavien paristojen ja akkujen tuottajayhteisö)
• SELT ry (sähkö- ja elektroniikkalaitteiden tuottajayhteisö)
• SER-tuottajayhteisö ry SERTY (sähkö- ja elektroniikkalaitteiden tuottajayhteisö)
• Suomen Autokierrätys Oy (henkilö-, paketti- ja matkailuautojen tuottajayhteisö)

Yhteistyössä: Sähköturvallisuuden edistämiskeskus STEK ry