Menu

Jouluvalojen pikaopas

Mitä ulkovalojen asentamisessa tulee ottaa huomioon ja millaiset valot kuluttavat vähiten sähköä?

Koristevalot piristävät mukavasti kaamosaikaa.  Valoissa on kuitenkin sähköä, jonka kanssa pitää aina olla  varovainen. Ulkona valojen hukkalämmöstä ei ole hyötyä ja sen takia kannattaakin suosia energiatehokkaita LED-valoja. Valosarjoissa on hyvä kiinnittää huomioita seuraaviin asioihin:

Millä jännitteellä valo toimii?

Osa valoista, mm. perinteiset joulukuusenkynttilät ja jotkut LED-valot, toimivat 230 V verkkojännitteellä, joka varsinkin ulkotiloissa käytettynä voi olla vaarallinen. Sen takia niiden käsittelyssä ja kunnon tarkkailussa pitää olla erityisen huolellinen.

Suurin osa koristevaloista toimii korkeintaan 24 V pienoisjännitteellä joko hehku- tai  LED-lampuilla. Tällaisissa valosarjoissa on pistotulpan yhteydessä tai lyhyen kaapelin päässä ”mötikkä” eli muuntaja, joka muuttaa 230 V verkkojännitteen pienoisjännitteeksi. Pienoisjännite on käyttäjän kannalta turvallinen, siitä ei voi saada vaarallista sähköiskua.

Millaisia lamppuja?

Koristevaloissa käytetään jo hyvin paljon energiatehokkaita LED-lamppuja. Eikä ihme: normaali 60 pienen LEDin valosarja kuluttaa noin 3 wattia eli yhtä paljon kuin yksi ainoa perinteinen sähköinen joulukuusenkynttilälamppu. Isommat lamput ja sarjat kuluttavat tietenkin enemmän sähköä, mutta käytännössä kulutus jaa pieneksi. Periaatteessa LEDit ovat myös hyvin pitkäikäisiä ja soveltuvat hyvin käytettäväksi kylmässä. Valitettavasti niissäkin laatu vaihtelee ja useimmiten sarjat on tehty niin, että yksittäisiä lamppuja ei voi vaihtaa.

Joitain hehkulamppusarjoja löytyy vielä kaupastakin. Hehkulamppusarjat ovat halpoja, mutta kuluttavat suhteellisen paljon energiaa. Niissä on yleensä useita lamppuja kytkettynä sarjaan, jolloin yhden lampun rikkoutuminen aiheuttaa kaikkien lamppujen sammumisen. Hehkulamput voi usein vaihtaa ja sarjojen mukana voi tulla myös varalamppuja. Rikkoutuneen lampun löytäminen voi kuitenkin olla hankalaa ja sen takia ne usein jäävät korjaamatta.

Ajastin automatisoi energiansäästöä

Paras tapa varmistaa alati palavien koristevalojen mahdollisimman pieni energiankulutus on käyttää mahdollisimman energiatehokkaita lamppuja, käytännössä LED-lamppuja. Toinen tehokas tapa on käyttää ajastinta automatisoimaan valojen sammutus.

Jouluvalojen ajastin joutuu ulkokäytössä myös alttiiksi kosteudelle ja pakkaselle, siksi siinäkin täytyy olla samat IP-merkinnät kuin ulkokäyttöön tarkoitetuissa sähkölaitteissa (yleensä vähintään IP44). Ulkokäyttöön tarkoitetussa ajastimessa tulee lisäksi olla läppäkansi ja ajastimessa tai sen myyntipakkauksessa on kerrottu sen alin käyttölämpötila, esim. – 40 °C.

Katso myös

> Tukes: Valoa pimeyteen - Joulu-ja korustevalosarjojen turvallinen käyttö